woensdag 7 augustus 2013

Patroon cirkelrok

Goed, een half patroon, maar de andere helft is precies hetzelfde. Ik heb hem gemaakt voor de Roodkapjecape, zoals ik van mijn mama heb geleerd rokken te maken. Bij het patroon zat een andere manier, die waarschijnlijk net zo goed werkt, maar dit heb ik van mijn mama geleerd en dingen die ik van mijn mama leer, laat ik niet zo snel meer los. En het heeft lang geduurd en vele vraagtekens (want waarom willen die rokken nou niet lekker vallen en vallen ze steeds naar binnen aan de onderkant???), dus ik wil dit graag met jullie delen, voor als je nog eens zelf een uitlopende (heet dat niet gerende?) rok wil maken en niet weet hoe je dit aan moet pakken. En dan kun je'em net zo wijd maken als je zelf wilt! Zo doe je dat dus:


Men neme een rechthoekig stuk patroonpapier, zo breed als de halve omtrek van je taille (of heupen, waar ik mijn rokken het liefst heb hangen) en zo lang als dat je de rok hebben wil.

Vouw deze strook in de lengte in 4 gelijke delen (en hoe dat eruit komt te zien, zie je al op de foto hierboven)


Knip langs de vouwlijn tot bijna helemaal boven aan. Je knipt de strook dus op een paar centimeters na helemaal door.

Leg deze strook nu op de stof zoals je hiernaast ziet. Verdeel de stroken gelijkmatig, zodat de plooien in de rok ook mooi verdeeld worden. De plooien vallen nu in de tussenruimtes. Als je de stof minder wijd wil, maak je gewoon de tussenruimtes wat smaller, maar zo ziet het eruit bij een halve cirkelrok.
Teken met patroonkrijt een kwart cirkel op de stof (hier het gele stippellijntje)Knip de stof nu met naadtoeslag uit. Et voila, daar is het begin van je halve cirkelrok!
En mocht je een hele cirkelrok willen, dan herhaal je al deze stappen gewoon nog een keer.

2 opmerkingen: