dinsdag 5 februari 2013

Zelf klei maken

Ik kreeg dit recept van een mama op de crèche. Net als vroeger op de basisschool, van dat zoute brooddeegklei waar je zo lekker aan kon likken als het uitgehard was :)
Het recept:  
 • 400 gr bloem
 • 200 gr zout
 •  11 gr aluin (bij reformwinkels)
 • 1/2 l water
 • 3 el zonnebloemolie
Alles goed mengen, en klaar!


2 opmerkingen:

 1. Ik (als handvaardigheidsjuf) ben ook helemaal fan van dit brooddeeg. Maar wat is aluin? (of eigenlijk, waarom moet dat er ook in?)
  Als je toch aan het 'degen' bent dan moet je dit ook eens proberen: gelijke delen zout en zelfrijzend bakmeel aanlengen met water tot het even dik is als pannenkoekenbeslag. Verf ermee op een kartonnetje, doe voor 1 minuutje (of iets meer of minder) in de magnetron en tadaaa: helemaal dik! (grote hit op school en bij peuter thuis)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aluin zorgt ervoor dat de klei zacht blijft en langer houdbaar. Het is een scheerhulpmiddel van de Vergulde hand ( ouderwets scheerspul, als je het ziet herken je het waarschijnlijk wel). Het is heel hard, maar goed oplosbaar in het gekookte water.
   Ahhhh jammer, we hebben een magnetronloos huishouden! Heb je het ook weleens in de oven geprobeerd? Dan is een kartonnetje alleen niet zo handig denk ik...misschien op bakpapier

   Verwijderen