maandag 30 juli 2012

IJs!

Een stille hint in de koelkast...




















...van mijn lieve man! Of ik misschien yoghurtijs wilde maken. Maar natuurlijk. Als ik klaar ben met de afwas, kozijnen schilderen, poepluiers verschonen, ongelukjes van onze zindelijke-maar-soms-nog-niet-helemaal-zindelijke dochter opdweilen, stofzuigen, onkruid uit de tuin plukken, eten koken, was ophangen, was opvouwen, was opruimen, kindertjes aandacht geven. Maar als ik dat gedaan heb, wil ik met alle liefde yoghurtijs maken! Afgelopen donderdag zijn we voor de gelegenheid naar de markt gegaan om aardbeien te kopen en zondag was er tijd, hoera! En zondag moest het ijs gemaakt worden, want de aardbeien (die op zich wel heel lekker waren, maar braaf in de koelkast bleven liggen voor deze gelegenheid) begonnen een beetje aan hun eind de raken. Het fijne van yoghurtijs is dat het snel te maken is.
Hier het recept:

Benodigdheden:
  • 500 gr aardbeien
  • 150 gr witte basterdsuiker
  • 500 gr volle yoghurt
Haal de kroontjes van de aardbeien en verwarm ze samen met de suiker tot ze sap af beginnen te geven. Beetje af laten koelen en dan door een fijnmazige zeef halen en mengen met de yoghurt.

Als je niet in het bezit bent van een ijsmachine, kun je het met de hand maken: om de 2 uur goed doorroeren met een vork, dit voorkomt ijskristallen. Het duurt ongeveer 8 uur voordat het goed bevroren is.
En in het andere geval doe je het mengsel in de ijsmasjien en laat je hem draaien tot het ijs geworden is. Het lekkerst is om het daarna meteen op te eten. Later kan ook wel, maar dan moet je er wel aan denken om het ruim van tevoren eruit te halen, het wordt namelijk knoeperd hard.

ps: nu zijn alle soorten yoghurt wel geschikt voor dit ijs, zolang het maar volle yoghurt is. Dus ook stickerloze pakken yoghurt.